Reports

Publicerat: 2023-11-29 08:30:00

Harm Reduction Group AB: Harm Reduction Group AB delårsrapport 1 Januari - 30 September

Styrelsen och verkställande direktören för Harm Reduction Group AB avger härmed delårsrapport för det tredje kvartalet 2023.

Harm Reduction Group AB har förbättrat sina intäkter och lönsamhet under Q3 jämfört med Q2.

Harm Reduction Group, utvecklar och säljer produkter inom ”non-smoke” segmentet även kallat Harm reduction, vilka är lagliga nikotinalterntiv till tobakscigaretter. Försäljningen sker genom egna butiker online och off-line under ledande varumärke som Cigge Store, Norsevape, Nordamp, Eurobrands. Försäljningen sker genom två olika kanaler, business to business (B2B) och business to consumer (B2C).

Sammanfattning koncernen perioden juli – september 2023

Nettoomsättningen under perioden uppgick till 45 641 kSEK (48 442 kSEK)

Resultat EBITDA uppgick till 251 kSEK (2 833 kSEK)

Rörelseresultatet efter avskrivningar för goodwill -4 114 kSEK (- 1 657 kSEK)

Periodens resultat -4 139 kSEK (-2 888 kSEK)

Resultat per aktie före och efter utspädning -0,01 SEK (-0,01 SEK)

Likvida medel vid periodens utgång 2 760 kSEK (3 846 kSEK)

Sammanfattning koncernen perioden januari – september 2023

Nettoomsättningen under perioden uppgick till 127 063 kSEK (131 112 kSEK)

Resultat EBITDA uppgick till 453 kSEK (9 686 kSEK)

Rörelseresultatet efter avskrivningar för goodwill -12 720 kSEK (- 2 816 kSEK)

Periodens resultat -15 459 kSEK (-5 309 kSEK)

Resultat per aktie före utspädning -0,05 SEK (-0,03 SEK)

Resultat per aktie efter utspädning -0,04 SEK (-0,02 SEK)

Sammanfattning moderbolaget juli – september 2023

Nettoomsättningen under perioden uppgick till 18 kSEK (800 kSEK)

Rörelseresultatet uppgick till -1 297 kSEK (292 kSEK)

Periodens resultat -667 kSEK (-81 kSEK)

Likvida medel vid periodens utgång 9 kSEK (75 kSEK)

Sammanfattning moderbolaget januari – september 2023

Nettoomsättningen under perioden uppgick till 168 kSEK (1 202 kSEK)

Rörelseresultatet uppgick till -3 002 kSEK (- 1 135 kSEK)

Periodens resultat -3 706 kSEK (-2 367 kSEK)

Harm Reduction i korta drag

Harm Reduction Group är Nordens snabbast växande koncern inom harm reduction. Detta segment består av lagliga nikotinprodukter som ersättning för den mycket skadliga tobaks-rökningen. Bolagets löpande verksamhet finns i första hand i hela Norden, men även i Storbritannien. Företaget är särskilt starkt positionerat inom områdena elektroniska cigaretter (Vape) och snus, med femton exklusiva avtal med väletablerade rökfria produkter. Harm Reduction Group har nu tjugotvå fysiska butiker och elva egna nätbutiker. Bolaget har ett starkt tillväxtfokus, baserat på organisk tillväxt och solida strategiska förvärv, både i Norden och övriga Europa. Viktiga punkter här är starka synergier, marknadsandelar och sund finansiell verksamhet.

VD Marius Arnesen, om tredje kvartalet 2023

Omsättningen under tredje kvartalet uppgick till 47,5 MSEK, vilket är en ökning med 18 % jämfört med andra kvartalet. Bolagets EBITDA var på +0,3 MSEK jämfört med -1 280 MSEK under andra kvartalet.

EBITDA-resultatet reduceras från 2,8 MSEK under Q3-2022 till +0,3 MSEK under Q3-2023. Minskningen av EBITDA är främst ett resultat av den betydligt svagare växelkursen för den svenska och norska kronan mot euro, pund och dollar. Andra påverkande faktorer är högre fraktkostnader, högre elpriser för butikerna samt att bolaget har öppnat 3 nya fysiska butiker i Sverige under Q2 och Q3. Investeringskostnader relaterade till att öppna butikerna bidrar till att minska EBITDA-resultatet under dessa kvartal.

 Detta förklarar hur mycket inflytande de makroekonomiska förhållandena på marknaden har på aktiekursen. När makroekonomiska förutsättningar förändras, såsom räntor, inflation, arbetslöshet och allmänna ekonomiska indikatorer, kan det ha en betydande inverkan på investerarnas beteende och därmed även på aktiemarknaden. Vi har sett volatilitet på valutamarknaderna, ökade råvarupriser och osäkerhet relaterad till internationella handelsförhållanden.

Mot bakgrund av ovan nämnda utmaningar har bolaget upplevt en nedgång i bruttomarginaler. Vi har sett ökade driftskostnader till följd av högre produktionskostnader och valutaeffekter. Detta har i sin tur resulterat i lägre rörelseresultat jämfört med samma period föregående år.

För att möta de nuvarande utmaningarna har vi vidtagit åtgärder som syftar till att optimera vår kostnadsstruktur, förbättra operativ effektivitet och diversifiera våra intäktsströmmar. Vi fokuserar också på att stärka vår likviditetsposition för att hantera eventuella oförutsedda händelser i den rådande ekonomiska situationen.

Jämfört med de tre första kvartalen 2022, har omsättningen under motsvarande period 2023, minskat med 4 miljoner kronor. Genom uthyrningsavtalet av MaxSnus.no till madHat AB, har bolaget tappat 16 miljoner kronor av omsättningen. Innebörden av detta är att omsättningen för kärnprodukten Vape under 2023 i själva verket ökat med 12 miljoner jämfört med 2022.

Under tredje kvartalet ökade ägarpositionen för de 20 största aktieägarna från 199,5 miljoner aktier till 202 miljoner aktier. Vi ser att distributionshastigheten genom Dagab inte har varit så snabb som vi förväntat oss, men att den nu börjar ta fart, Den ökade försäljningen genom Dagab kommer att avspeglas i omsättningen under de kommande kvartalen. Det är vi väldigt positiva till.

Potentialen och efterfrågan på tobaksfria produkter är enorm, vilket gör att vi är mycket optimistiska inför framtiden. Avtalet med DAGAB är bara början på vår resa, men det var ett viktigt och stort steg för att stärka vår position som Nordens snabbast växande koncern inom produktsegmentet skadereducering, No Harm. Effekten av detta avtal kommer att bli mer synlig för marknaden från Q4-2023.

Harm Reduction Groups huvudfokus under 2023 ligger på den svenska detaljhandelsmarknaden och utveckling av nya och bättre NORSE-produkter som tidigare annonserats för marknaden. Grafen nedan visar utvecklingen i ökningen av antalet månatliga beställningar från detaljhandelsmarknaden. Trenden visar att B2B-omsättningen fortsätter att växa in i Q4.

Göteborg 29 november 2023

Marius Arnesen

Harm Reduction Group - Det bättre alternativet

Harm Reduction Group vill vara det bästa alternativet till tobak. Med ett växande sortiment inom e-cigg, vitt snus och andra alternativa nikotinprodukter kommer bolaget närmare ett tobaksfritt samhälle varje dag.

Harm Reduction Group började med e-cigaretter och alternativ till tobak redan 2013. Då var bolaget ganska ensamma om att tro på en framtid inom den här kategorin – men tiden har gett bolaget rätt. Fler och fler inser att tobak hör till historien. Det Harm Reduction Group håller på med, det är framtiden.

Harm Reduction Groups affärsmodell är byggd på fyra starka affärsområden som tillsammans skapar en stark och diversifierad verksamhet. Grunden för bolagets framgång är en kombination av fysiska butiker, e-handel, varumärken och retail försäljning.

Rädda liv genom att byta produkt

Många människor har redan bytt till vårt bolags tobaksfria produkter och lämnat cigaretterna bakom sig. Harm Reduction Group är övertygade om att det här bara är början på en resa som företag – och en gemensamma resa mot ett tobaksfritt samhälle. Flera hundratusen svenskar snusar och röker cigaretter fortfarande. Det är inget att sticka under stolen. Harm Reduction Group skulle helst se att alla bara slutade och levde ett liv fritt från tobak och beroende. Men det är önsketänkande.

Vad vi däremot kan göra är erbjuda ett mindre skadligt men lika tillfredställande alternativ. Att faktiskt förlänga liv och minska tobaksrelaterade sjukdomar bara genom att byta produkt.

Del av en global förändring

Det uppskattas att 1,1 miljarder människor över världen röker idag. Det är enorma siffror. Alla industriländer vill bli cigarettfria inom några år. Flera har till och med bestämt ett datum för när det ska ske. Men att sluta röka är extremt krävande, och väldigt många får återfall. Våra alternativa produkter ökar chanserna att hålla sig tobaksfri.

Varumärken

Harm Reduction Group har framförallt varumärken inom detalj handeln där de största varumärkena är Nordamp™ och Cigge Store™. Bolaget tillverkar även produkter under egna varumärken där

NORSE™ är mest tongivande. Utöver egna varumärken har bolaget flertalet exklusiva avtal för distribution av några av världens ledande produkter och varumärken. Där bolagets starkaste varumärken är IVG™ och Aroma King Gembar.

Affärsverksamheten, produktutvecklingen och produktionen drivs samtliga med samma ambition, hög kundnöjdhet och bra kvalitet. Bolaget erbjuder kontrollerade och legala produkter på marknader där produkterna är reglerade och där tillväxt finns.

Tredje kvartalet 2023

Tredje kvartalet har varit en lovande och framgångsrik period för Harm Reduction Group. Med början av utrullningen av Harm Reduction Groups produkter i planogram bolaget sett en konstant ökning i försäljningen vecka för vecka. Denna positiva trend är ett tydligt tecken på att bolagets strategi inom harm reduction givit Harm Reduction Group en stark respons från konsumenterna och att bolagets närvaro på marknaden stärks avsevärt.

Att säkra platser för våra produkter i planogram på olika platser har varit en nyckelkomponent i bolagets strategi för att öka synligheten och tillgängligheten. Den konsekventa ökningen av försäljningen under tredje kvartalet tyder på att bolagets närvaro på dessa platser har skapat en positiv effekt och att konsumenterna aktivt efterfrågar våra harm reduction-produkter.

Harm Reduction Groups framgång under detta kvartal kan delvis tillskrivas den stigande medvetenheten om fördelarna med harm reduction i allmänhet. Konsumenter söker alltmer efter alternativ som kan hjälpa dem att minska skadorna från tobaksanvändning, och bolagets produktlinje har tydligt svarat mot denna efterfrågan.

Det är också viktigt att betona att bolagets engagemang för kvalitet och hälsa har varit en avgörande faktor för den positiva utvecklingen. Genom att erbjuda pålitliga och effektiva harm reduction-produkter har Harm Reduction Group byggt förtroende bland konsumenterna och etablerat sig som en pålitlig aktör på marknaden.

Under tredje kvartalet har bolaget aktivt samarbetat med återförsäljare och marknadsföringspartners för att stödja utrullningen och säkerställa en effektiv exponering av bolagets produkter. Detta samarbete har varit en nyckelkomponent i Harm Reduction Groups framgång och kommer att fortsätta vara en prioritet för att stärka deras närvaro ytterligare.

Inför framtiden kommer Harm Reduction Group att fortsätta övervaka marknadstrender och konsumentbeteenden för att anpassa sin strategi efter de föränderliga behoven. Harm Reduction Group ser med tillförsikt fram emot att bygga vidare på denna framgång och fortsätta främja harm reduction som en hållbar och hälsosam lösning för dem som söker alternativ till traditionell tobaksanvändning.

Framtidsutsikter

Harm Reduction Group står inför en spännande framtid med utsikter som lovar ökad påverkan och försäljning. Den senaste framgången för gruppen är det strategiska genombrottet där 30 platser för bolagets engångscigaretter har säkrats i planogram på två av de största bensinstationsnätverken från vecka 3. Denna nya möjlighet kommer att fungera som en katalysator för att driva försäljningen påtagligt under första kvartalet 2024.

Den utökade synligheten på dessa strategiska platser kommer att ge Harm Reduction Group en unik möjlighet att nå ut till en bredare publik och öka medvetenheten om de hälsofrämjande aspekterna av harm reduction. Med engångscigarettprodukterna framträder gruppen som en ledande aktör inom branschen, och detta kan utgöra grunden för en ökad efterfrågan och förtroende från konsumenterna.

Framtidsutsikterna för Harm Reduction Group ser särskilt positiva ut med tanke på den allmänna ökande medvetenheten om hälsoproblem relaterade till tobaksprodukter. Genom att erbjuda en harm reduction-lösning som är lättillgänglig på bensinstationer, en plats där många människor gör sina dagliga inköp, positionerar sig gruppen som en viktig aktör i att minska de negativa hälsoeffekterna av tobaksanvändning.

Den kommande ökningen av försäljningen under första kvartalet 2024 kommer inte bara att stärka Harm Reduction Groups finansiella ställning utan också möjliggöra ytterligare investeringar i forskning och utveckling. Detta kan leda till förbättringar och diversifiering av produktutbudet samt ökad innovation inom harm reduction-teknologin.

Samtidigt är det viktigt för Harm Reduction Group att fortsätta sitt engagemang för att utbilda allmänheten om de positiva hälsoeffekterna av deras produkter och att samarbeta med hälsoorganisationer för att främja en hållbar strategi för harm reduction. Genom att skapa en stark närvaro på marknaden och samtidigt stödja hälsosamhället kan gruppen bli en nyckelspelare inom harm reduction-rörelsen.

För att maximera denna möjlighet är det nödvändigt för Harm Reduction Group att aktivt övervaka försäljningstrender, lyssna på kundfeedback och anpassa sig till förändrade marknadsförhållanden. Genom att göra detta kan gruppen säkerställa en långsiktig framgång och en positiv inverkan på samhället genom att främja hälsosamma val och minska skadorna relaterade till tobaksanvändning.

Övrig Information

Finansiell ställning

Tillsammans har koncernen blivit starkare än tidigare vilket medför stora synergier i många ekonomiska transaktioner. Detta kommer att ha en positiv påverkan på bolagets finansiella ställning. Ett starkt kassaflöde där de flesta intäktstransaktioner ej sker genom kreditgivande kan även minimera eventuella kundförluster. Bolagets ledning har en tydlig strategi om att fortsätta växa både organiskt och genom potentiella förvärv.

Antalet utestående aktier

Per 30 september var aktiekapitalet 16 186 692,225 kr fördelat på 294 303 495 antal aktier. Aktiens kvotvärde är 0,055 kr. De riktade nyemissionerna som Bolaget informerade om i pressmeddelande den 22 december 2022, kommer att genomföras i sex trancher och omfatta totalt 73512000 aktier till en teckningskurs om 0,30 SEK per aktie, vilket kommer att resultera i en ägarandel om 20 procent. Genom emissionerna kommer bolagets aktiekapital att öka med 4 043 160 SEK och medföra en utspädningseffekt för befintliga aktieägare om ca 25 procent.  Totala antalet aktier kommer efter de riktade emissionerna vara 367815495 och aktiekapitalet kommer att uppgå till totalt 20229852, 225 kronor. 

Aktien är sedan den 24 november 2014 noterad för handel på Spotlight Stock Market (www.spotlightstockmarket.com) nu med beteckningen NOHARM.

Risker och osäkerhetsfaktorer

Bolaget arbetar i en bransch som är relativt ny men som är besläktad med det hårt reglerade och kontrollerade tobaksbranschen. I våra viktigaste och största marknader Sverige och Norge pågår konstant ändringar av regelverk som både kan påverka bolagets dotterbolag positivt och negativt. Konstateras kan nu att Sverige just hanterat frågor rörande industrin, vi vet dock att den svenska regeringen kommer fortsätta se över segmentet e-cigaretter och smaker samt hur de eventuellt påverkar främst minderåriga. I Norge väntar vi fortsatt på ett regelverk, men bolagets ledning och legala avdelning jobbar konstant för att påverka och förekomma olika nya typer av lagar och regleringar i branschen. Ledningen arbetar kontinuerligt med att uppdatera riskanalysen.

Redovisningsprinciper

Vid upprättandet av denna Delårsrapport har samma redovisningsprinciper och

beräkningsmetoder använts som i senaste årsredovisningen. Bolaget tillämpar de redovisningsregler som gäller enligt Årsredovisningslagen och Bokföringsnämndens allmänna råd. Delårsrapporten är liksom tidigare rapporter upprättad i enlighet med fortlevnadsprincipen.

Övrigt

Denna Delårsrapport har inte granskats av Bolagets revisor.

Kommande rapporttillfällen under 2023

Bokslutskommuniké 2023                                                                Den 28 februari 2024

Intygande

Styrelsen och verkställande direktören intygar att delårsrapporten ger en rättvisande översikt av Bolagets verksamhet, ställning och resultat samt beskriver väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer som företaget står inför.

Alla framåtriktade uttalanden i denna rapport baseras på bolagets bästa bedömning vid tidpunkten för rapporten. Sådana uttalanden innehåller som alla framtidsbedömningar risker och osäkerheter som kan innebära att verkligt utfall blir annorlunda.

Göteborg den 29 november 2023

Harm Reduction Group AB (publ) Styrelsen och verkställande direktören

För ytterligare information kontakta

Marius Arnesen, VD. Telefon: +47 938 00 894, e-post: ma@harmreductiongroup.com

För ytterligare information kontakta

Marius Arnesen, VD. Telefon: +47 938 00 894, e-post: ma@harmreductiongroup.com

 

Harm Reduction Group AB, c/o Moodeko Consulting, Att. Tina Hjemli, Vattugatan 3, 78433 Borlänge harmreductiongroup.com

Läs mer hos Cision
Läs mer om Harm Reduction Group AB