Reports

Publicerat: 2024-02-14 10:44:03

Hybricon AB: Bokslutskommuniké januari – december 2023

2024-02-14

Perioden januari – december 2023

  • Periodens rörelseintäkter uppgick till kSEK 10 755 (kSEK 16 111)
  • Periodens resultat före av- och nedskrivningar uppgick till kSEK 1 542 (kSEK –5 727)
  • Periodens resultat efter av- och nedskrivningar uppgick till kSEK 2 450 (kSEK –6 465)
  • Periodens resultat uppgick till kSEK 2 539 (kSEK –6 554)
  • Resultat per aktie: SEK 0,32 (SEK 0,82*)
  • Eget kapital per aktie: SEK 0,84 (SEK 0,46*)

Fjärde kvartalet oktober – december 2023

  • Periodens rörelseintäkter uppgick till kSEK 2 090 (kSEK 2 579)
  • Periodens resultat före av- och nedskrivningar uppgick till kSEK 791 (kSEK –2 047)
  • Periodens resultat efter av- och nedskrivningar uppgick till kSEK 1 022 (kSEK –2 244)
  • Periodens resultat uppgick till kSEK 999 (kSEK –2 274)

Förslag till disposition av företagets vinst eller förlust

Styrelsen föreslår att ingen aktieutdelning lämnas för räkenskapsåret 2023.

Inom parentes uppges belopp för motsvarande period 2022.

* Omräknat med antal aktier efter nyemission 2023.

Väsentliga händelser under fjärde kvartalet

Den 09 november 2023 informerade Hybricon att Skidspelen i Falun, Världscupen i Åre samt Världscuperna i Idre Fjäll har beslutat sig att fortsätta samarbetet med Hybricon för reservkraft i samband med TV-produktion. Därutöver meddelade Hybricon att Bolaget levererar reservkraft till ytterligare TV-produktioner och events under fjärde kvartalet samt att ett antal förfrågningar inför 2024 har kommit in.

Den 29 november 2023 meddelade Bolaget att ett avtal om rörelseöverlåtelse med IDENTIC AB:s konkursbo har träffats. Köpeskillingen uppgår till kSEK 100. Hybricon ser fram emot att upprätthålla Identics fina renommé på marknaden samt att utveckla Identics produkter med egen kompetens inom elektrifiering.

Den 21 december 2023 informerade Bolaget har fått en order av en större europeisk busstillverkare gällande leveranser av system för spillfri tankning. Ordervärdet uppgår till MSEK 1 och leveranserna förväntas påbörjas under februari 2024.

Den 22 december 2023 meddelade Bolaget att Hybricon och Sweden Rock Festival har tecknat ett utvecklingsavtal där det slutgiltiga målet är att skapa förutsättningar för en fossilfri festival inom tre år. Sweden Rock Festival uppdrar i avtalet Hybricon att utveckla teknik som nyttjar och involverar transportörers och kunders batterielektriska fordon. Avtalet är värt kSEK 900 över tre år och samarbetet påbörjas omedelbart.

Väsentliga händelser efter periodens utgång

Den 29 januari 2024 meddelade Hybricon att Bolaget har erhållit ytterligare ordrar från två framstående europeiska busstillverkare. Det är tre ordrar på MSEK 2,2 totalt. MSEK 1,2 kommer att levereras under första halvåret 2024 och MSEK 1,0 levereras under tredje kvartalet 2024. Ordrarna gäller Identic-systemen för spillfri tankning (SVR) och automatisk fordonsidentifiering (AVI).

VD har ordet

2023 är över och Hybricons resultat fortsätter att förbättras år för år. Tyvärr räcker inte förbättringstakten för att nå det tidigare kommunicerade målet om att nå en EBITDA positiv runrate under kvartal 4:a. Den primära orsaken till detta är att den förväntade försäljningsvolymen på laddstationer inte uppnås.

På en mer övergripande nivå beror denna uteblivna försäljning på en svagare marknad än väntat inom det kundsegment Hybricon primärt agerar inom, mindre till medelstora professionella kunder inom yrkestrafik. Här kan en del av orsakerna förmodligen spåras till sänkta dieselpriser och otydlig politik i omställningsfrågan. Tyvärr har försäljningen av laddstationer även påverkats negativt av att intentionsavtalet med Energifabriken inte fallit ut enligt plan. Efter kvartalets utgång har detta avtal formellt sagts upp. 

När Hybricon nu går in i 2024 finns det ett antal positiva händelser från 2023 att ta med sig:  

Utvecklingsavtalet med Sweden Rock

Hybricon arbetar nu med uppdraget att skapa ett system som är cirkulärt och utgår från festivalens ambitiösa mål att vara utsläppsfria. Det är väldigt fint för ett litet bolag som Hybricon att få detta förtroende. Det finns såklart inneboende risker med utvecklingsprojekt. Skulle detta projekt lyckas gör det dock Hybricon återigen till ett produktägande bolag med en än mer tydlig och ledande position inom temporär elektrifiering.

Förvärvet av Identic

I slutet av november köpte Hybricon delar av konkursboet i Identic. Sedan dess har mycket arbete lagts på att återskapa förtroendet hos kunderna. Ett antal större ordrar har registrerats under början av Q1-2024 och kombinationen Identic-Hybricon har hittills tagits emot väl på marknaden. Det finns avsevärda värden att ta till vara inom Identic. Dessa bör kunna synliggöras än tydligare under 2024.

Fortsatta affärer inom Reservkraft – TV produktion

Under kvartal fyra har Hybricon arbetat med Handbolls VM i Göteborg samt med Världscupen i Idre. Under våren är Hybricon på plats i såväl Åre, Falun som Idre för ytterligare världscupsändningar.

Under 2024 finns ett antal åtgärder kvar att göra för att förbättra lönsamheten. Bland annat behöver bussaffären ses över då den inte är i strategiskt fokus framåt. Hybricons prioriteringar framåt ligger inom områdena Temporär Elektrifiering, Spillfri tankning & automatisk fordonsidentifiering (Identic) samt Laddstationer.

Med den bas som skapats 2023 kombinerat med kommande åtgärder är det högst rimligt att utgå från att det underliggande resultatet kommer att fortsätta förbättras i bibehållen takt. Trots stor utslagning inom elektrifiering där många bolag går under och räknar med fortsatt dystra utsikter ser 2024 ut att kunna bli ytterligare ett år av förbättring för Hybricon.

Mårten Fuchs

VD

För ytterligare information, vänligen kontakta

Mårten Fuchs 
Verkställande direktör, 072-733 22 09, marten.fuchs@hybricon.se
Sebastian Bauer
CFO, 070-256 35 24, sebastian.bauer@hybricon.se

Läs mer hos Cision
Läs mer om Hybricon AB