Press release from Companies

Publicerat: 2024-02-16 08:00:00

Envirologic AB: Envirologic AB (publ.) - Bokslutskommuniké 2023

Fjärde kvartalet 2023

  • Nettoomsättning uppgår till 15 595 tkr (9 514 tkr) motsvarande en ökning med 64 %
  • Resultat före skatt uppgår till 3 018 tkr (410 tkr)
  • Orderingång uppgår till 56 (39) robotar och 42 (25) robotar har levererats
  • Rörelseresultat per aktie uppgår till 0,28 kr (0,04 kr)        
  • Resultat efter skatt per aktie uppgår till 0,24 kr (0,01 kr)

.

Helåret 2023

  • Nettoomsättning uppgår till 59 656 tkr (38 295 tkr) motsvarande en ökning med 56 %
  • Resultat före skatt uppgår till 12 454 tkr (-1 687 tkr)        
  • Orderingång uppgår till 157 (128) robotar och 160 (113) robotar har levererats
  • Rörelseresultat per aktie uppgår till 1,27 kr (-0,15 kr)       
  • Resultat efter skatt per aktie uppgick till 1,03 kr (-0,17 kr)

.

Finansiell ställning

  • Likvida medel 31 december uppgick till 15 212 tkr (2 693 tkr)
  • Eget kapital 31 december uppgick till 27 482 tkr (17 284 tkr)
  • Eget kapital per aktie uppgick till 2,79 kr (1,75 kr)

.

Ett år präglat av tillväxt och stärkt lönsamhet

Det är mycket glädjande att kunna konstatera att året som gått präglats av såväl stark tillväxt som kraftigt förbättrad lönsamhet. Den goda tillväxten med en nettoomsättning som ökar 56 % mot föregående år stärker oss i vår övertygelse om att det finns en god potential för framtida tillväxt inom automatiserad tvätt av djurstallar.

Det känns minst lika positivt att vi genom en kombination av ökad försäljning, förstärkta bruttomarginaler och ett generellt kostnadsfokus når en rörelsemarginal om 21 % under året vilket är väl i linje med vårt långsiktiga rörelsemarginalmål om minst 15 %. Med det sagt har det varit ett gynnsamt valutaläge och rörelsemarginalens utveckling framöver kommer delvis bero av valutautvecklingen då vi har en majoritet av våra intäkter i Euro och kostnader i svenska kronor.

.

Goda framtidsutsikter

Vi ser goda möjligheter att öka vår försäljning ytterligare på såväl befintliga marknader som att etablera partnersamarbeten på nya marknader. Under 2023 har vi etablerat flera lovande samarbeten, varav inte minst samarbeten i Nordamerika och Polen som båda är mycket intressanta marknader med potential. Utöver detta så har vi stor tilltro till våra möjligheter att försäljning mot kycklinguppfödare på sikt ska bidra till vår tillväxt på ett tydligt sätt. Som tidigare kommunicerats har marknadsintroduktionen av Go Cleaner, vår tvättrobot avsedd för tvätt av kycklingstallar, fördröjts som en konsekvens av tekniska utmaningar. Vi har dock den senaste tiden tagit stora steg mot en färdig produkt och ser mycket fram emot att en marknadsintroduktion under året.

I takt med en ökad efterfrågan och en alltmer mogen marknad så ser vi att konkurrensen kommer öka. Vi har kännedom om konkurrerande produkter som kommer börja säljas i såväl Europa som i Asien. Konkurrensen är väntad och vi känner att vi med vår ledande marknadsposition med en flexibel lösning och med bästa möjliga tvättresultat i fokus står starkt och välkomnar fler aktörer som kan hjälpa till att utveckla marknaden. Potentialen för automatiserad tvätt av djurstallar är stor och givet en ökande efterfrågan ser vi inte att en ökande konkurrens ska begränsa vår tillväxt. Vi ser tvärtom mycket positivt på framtiden och ser fram emot att fortsätta vår tillväxt.

.

Finansiellt stabil position

Med en god rörelsemarginal och ett operativt kassaflöde om 12,5 Mkr har vi en finansiellt stabil situation. Detta har möjliggjort en förtida återbetalning av det lån som togs upp under 2022 och därmed är bolaget på skuldfri basis. Mot bakgrund av den finansiella stabilitet som bolaget nu besitter är det vidare mycket glädjande att kunna delge att styrelsen kommer föreslå vårens bolagsstämma att för första gången i bolagets historia lämna utdelning till aktieägarna.

Med ett starkt år i ryggen, en stabil finansiell situation samt goda tillväxtmöjligheter framöver tar vi oss an 2024 med stor tillförsikt och optimism!

Martin Pamrin, VD

.

Kontakt:    Martin Pamrin, VD
Telefon:     +46(0)18-39 82 30
E-post:       martin.pamrin@envirologic.se

Läs mer hos Cision
Läs mer om Envirologic AB