Reports

Publicerat: 2024-02-28 08:30:00

Harm Reduction Group AB: Harm Reduction Group AB bokslutskommuniké för år 2023

Styrelsen och verkställande direktören för Harm Reduction Group AB avger härmed delårsrapport för det fjärde kvartalet och helåret 2023.

Harm Reduction Group, utvecklar och säljer produkter inom ”non-smoke” segmentet även kallat Harm reduction, vilka är lagliga nikotinalterntiv till tobakscigaretter. Försäljningen sker genom egna butiker online och off-line under ledande varumärke som Cigge Store, Norsevape, Nordamp, Eurobrands. Försäljningen sker genom två olika kanaler, business to business (B2B) och business to consumer (B2C).

Sammanfattning koncernen perioden oktober-december 2023

Nettoomsättningen under perioden uppgick till 41 503 kSEK (46 830 kSEK) Resultat EBITDA uppgick till -3 650 kSEK (2 780 kSEK)
Rörelseresultatet efter avskrivningar för goodwill – 8 051 kSEK (-1 404 kSEK) Periodens resultat – 9 249 kSEK (- 1 847 kSEK)
Resultat per aktie före och efter utspädning -0.08 kSEK (-0.03 kSEK)
Likvida medel vid perioden utgång 2 014 kSEK (3 306 kSEK)

Sammanfattning koncernen perioden januari-december 2023

Nettoomsättningen under perioden uppgick till 168 566 kSEK (177 572 kSEK) Resultat EBITDA uppgick till -4 171 kSEK (11 722 kSEK)
Rörelseresultatet efter avskrivningar för goodwill – 21 745 kSEK (-5 086 kSEK) Periodens resultat – 24 709 kSEK (-10 953 kSEK)
Resultat per aktie före och efter utspädning -0.08 kSEK (-0.03 kSEK)
Likvida medel vid perioden utgång 2 014 kSEK (3 306 kSEK)

Sammanfattning moderbolaget oktober-december 2023

Nettoomsättningen under perioden uppgick till 180 kSEK (1 100 kSEK) Rörelseresultatet uppgick till –1 073 kSEK (264 kSEK)

Harm Reduction i korta drag

Harm Reduction Group är Nordens snabbast växande koncern inom det marknadssegment som internationellt kallas ”harm reduction”. Detta segment består av lagliga nikotinprodukter som ersättning för den mycket skadliga tobaksrökningen. Bolagets löpande verksamhet finns
i första hand i hela Norden, men även i Storbritannien. Företaget är särskilt starkt positione-
rat inom områdena elektroniska cigaretter (Vape) och snus, med femton exklusiva avtal med väletablerade rökfria produkter. Harm Reduction Group har nu tjugotvå fysiska butiker och elva egna nätbutiker. Bolaget har ett starkt tillväxtfokus, baserat på organisk tillväxt och solida strategiska förvärv, både i Norden och övriga Europa. Viktiga punkter här är starka synergier, marknadsandelar och sund finansiell verksamhet.

VD Marius Arnesen, om fjärde kvartalet 2023

Jag vill ta tillfället i akt att dela med mig av mina reflektioner över det gångna året och dess fjärde kvartal samt hur jag ser på framtidsutsikterna för vårt Bolag Harm Reduction Group.

Under årets sista kvartal har vi stött på avsevärda utmaningar, som påverkat Bolagets resultat. Ett av Harm Reduction Groups strategiskt viktigaste fokusområden, ”utrullningen av produkter inom detaljhandelsområdet”, gick inte så snabbt som vi förväntat oss. Detta tillsammans med valuta- kursernas negativa utveckling har resulterat i betydligt försämrade marginaler med en negativ påverkan på kvartalsresultatet som följd.

Det är dock viktigt att notera att under den senare delen av kvartal fyra och fram till dagens datum har utrullningen av våra produkter tagit ordentlig fart. Vi har sett en betydande ökning i distributionen och synligheten av våra produkter i butiker som inom retail. Detta ger oss förtroende för att vi är på rätt väg och att vår strategi börjar ge resultat.

Jag är stolt över hur vi har hanterat utmaningarna och hållit fast vid våra kärnvärden och mål trots de svårigheter vi stött på.

Jag tänker inte låta det fjärde kvartalets resultat skymma våra framtidsutsikter. Jag är fast över- tygad om att vi är på rätt väg. Bolaget har byggt en stark grund för tillväxt, med spännande nya produkter och strategiska partnerskap som ger oss starka konkurrensfördelar på marknaden. Inte minst har samarbetsavtalet med Symetricus visat sig strategiskt viktigt och värdefullt för vår kärn- verksamhet. Symetricus produkter håller högsta kvalitet och det betyder mycket för oss att vi har rättigheterna till dessa högkvalitativa produkter. Den riktade emissionen som utgjorde en del av överenskommelsen mellan parterna har skjutits fram, eftersom Symetricus under 2023 har fått nya ägare, en process som tagit tid att genomföra. Emissionen kommer att genomföras till samma villkor som tidigare avtalats. Vi kommer att lämna information om den nya tidsplanen för emissionen, så snart den är överenskommen.

Viktigt också att betona är att vårt fokus och engagemang för att växa och leverera värde till våra investerare förblir oförändrat. Vi har ett starkt team som är fast beslutet att övervinna de utmaningar vi stöter på och driva företaget framåt. Jag är också övertygade om att våra produkter har en viktig plats på marknaden för harm reduction och att vi har potentialen att fortsätta att växa. Vi är verksamma inom ett internationellt snabbt växande marknadssegment och vi är organiserade för att utvecklas med detta och erövra allt större marknadsandelar.

Trots de utmaningar vi mött är jag övertygad om att framtiden för Harm Reduction Group är otroligt positiv. Vi har lärt oss mycket under det gångna året och dess tuffa sista kvartal. Vi är fast beslutna att tillämpa dessa lärdomar för att stärka vår verksamhet och fortsätta vår tillväxtresa. Vi ser att våra kärnfokusområden fortsätter att växa och takten ökar så långt in i 2024.

Vi ser nu att våra strategier har börjat få fäste i marknaden och vi förväntar oss ett positivt EBITDA-resultat redan från Q1-2024, vilket inledningen av 2024 hittills underbygger på ett bra sätt. Som jag ser det nu ligger de tyngsta kvartalen för Harm Reduction Group definitivt bakom oss.

Tack för ert fortsatta stöd och förtroende i Harm Reduction Group. Vi ser fram emot att framöver leverera allt större värden till er och att dela framgångar tillsammans i framtiden.

Med vänliga hälsningar,

Harm Reduction Group - Det bättre alternativet

Harm Reduction Group vill vara det bästa alternativet till tobak. Med ett växande sortiment inom e-cigg, vitt snus och andra alternativa nikotinprodukter kommer bolaget närmare ett tobaksfritt samhälle varje dag. Harm Reduction Group började med e-cigaretter och alternativ till tobak redan 2013. Då var bolaget ganska ensamt om att tro på en framtid inom den här kategorin – men tiden har gett bolaget rätt. Fler och fler inser att tobak hör till historien. Det Harm Reduction Group har satt igång och nu fokuserar all verksamhet på håller det är framtiden. Harm Reduction Groups affärsmodell är byggd på fyra starka affärsområden som tillsammans skapar en stark och diversifierad verksamhet. Grunden för bolagets framgång är en kombination av fysiska butiker, e-handel, varumärken och retail försäljning.

Rädda liv genom att byta produkt

Många människor har redan bytt till Harm Reduction Groups tobaksfria produkter och lämnat cigaretterna bakom sig. Bolagets övertygelse är att det här bara är början på en resa som företag – och en gemensam resa mot ett tobaksfritt samhälle. Enligt tillgängliga uppgifter är det åtskilliga hundratusen svenskar som snusar och/eller röker cigaretter. Harm Reduction Group skulle helst se att alla bara slutade med detta och levde ett liv fritt från tobak och beroende. Men det är dessvärre ett önsketänkande.

Vad Harm Reduction Group kan göra är erbjuda ett mindre skadligt men lika tillfredställande alternativ. Att faktiskt förlänga liv och minska tobaksrelaterade sjukdomar bara genom att byta produkt.

Del av en global förändring

Det uppskattas att det i dagsläget finns 1,1 miljarder tobaksrökare världen röker idag. Det är enorma siffror. Alla industriländer vill bli cigarettfria inom några få år. Ett flertal länder har till och med bestämt ett datum för när det ska ske. Men att sluta röka är extremt krävande, och väldigt många rökare får återfall. Nikotinplåster och tuggummin verkar inte tillfredsställa alla de behov som tobaksrökningen leder till. Harm Reduction Groups alternativa produkter har tagits fram för att göra detta och därigenom öka chanserna för rökare att hålla sig tobaksfri.

Varumärken

Harm Reduction Group har framförallt varumärken inom detalj handeln där de största varumärkena är NordampTM och Cigge StoreTM. Bolaget tillverkar även produkter under egna varumärken där NORSETM är mest tongivande. Utöver egna varumärken har bolaget flertalet exklusiva avtal för distribution av några av världens ledande produkter och varumärken. Där bolagets starkaste varumärken är IVGTM och Aroma King Gembar.

Affärsverksamheten, produktutvecklingen och produktionen drivs samtliga med samma ambition, hög kundnöjdhet och bra kvalitet. Bolaget erbjuder kontrollerade och legala produkter på marknader där produkterna är reglerade och där tillväxt finns.

Aroma King

I den internationellt snabbt växande världen av vaping har Aroma King tagit scenen med storm tack vare sina exeptionella produkter. Med fokus på innovation, kvalitet och en passion för att erbjuda kunderna enastående upplevelser har Aroma King etablerat sig som en betydande aktör inom branschen. Med ett starkt engagemang för forskning och utveckling tar Aroma King ständigt fram nya teknologier och material för att erbjuda sina kunder innovativa och kvalitativa produkter.

IVG

Acme Vape Limited (IVG) har haft en otrolig tillväxt och etablerat sig som riktigt stark aktör på marknaden med sina särklassiga produkter och sitt innovativa tankesätt. Företa- get har samlat ett team av experter som ständigt utforskar ny teknik, nya material och designkoncept, vilka tänjer på gränserna för vaping-innovation. En grundpelare i IVG:s tillväxtstrategi är ett orubbligt engagemang för kvalitet. Företaget följer stränga tillverkningsstandarder och rigorösa kvalitetskontroller i varje steg av produktionsprocessen som gjort IVG synonymt med tillförlitlighet och hög standard.

Fjärde kvartalet 2023

Harm Reduction Group har med framgång lanserat sina produkter genom ett strategiskt partner- skap med framförallt Circle K och PREEM. Den pågående utrullningen av företagets produkter har visat sig vara mycket framgångsrik, vilket resulterar i en stadig tillväxt, vecka efter vecka, sedan starten. Genom att tillhandahålla företagets produkter via dessa etablerade försäljningskanaler har bolaget nått ut till en bredare publik och skapat medvetenhet om vikten av skademinimering och säker användning av olika substanser.

Trots den positiva utvecklingen har utrullningen av bolagets produkter gått långsammare än vad som ursprungligen planerats. Detta kan delvis bero på utmaningar som bolaget har stött på längs vägen, såsom logistiska hinder eller administrativa processer.

Trots dessa utmaningar har bolaget fortsatt att arbeta aktivt för att optimera sin utrullningsstrategi och övervinna eventuella hinder som uppstår. Genom att fortsätta upprätthålla en flexibel och anpassningsbar inställning kan bolaget säkerställa att utrullningen sker i ett allt snabbare tempo och att företagets produkter når ut till så många människor som möjligt.

Med fokus på att främja hälsa och säkerhet fortsätter Harm Reduction Group att vara engagerade i att erbjuda produkter på ett sätt som är så tillgängligt och effektivt som möjligt. Samarbeten med företag som CircleK och PREEM underlättar för bolaget att göra en positiv skillnad i samhället och bidra till att minska skador relaterade till användning av hälsofarliga substanser.

Det är viktigt för bolaget att fortsätta övervaka och hantera valutakursrisker noggrant för att mini- mera potentiellt negativa effekter på framtida resultat och därigenom säkerställa en sund finansiell utveckling på lång sikt. Harm Reduction Group kommer att fortsätta att navigera genom de utmaningar och möjligheter som den globala marknaden erbjuder och fortsätta att driva sin verksamhet med framgång.

Framtidsutsikter

Harm Reduction Group är i en fantastisk position när Bolaget går in i första kvartalet 2024. När försäljningen via Dagab når sin fulla potential, ser bolaget fram emot en period av snabb och stark tillväxt och en avsevärd påverkan på hela marknadssegmentet i Sverige. Det är glädjande att note- ra att samtliga detaljhandelskunder har valt att inkludera Harm Reuction Groups produkter på sina hyllor, vilket tydligt visar det ökande intresset och efterfrågan för deras innovativa lösningar.

Denna framgång är en direkt reflektion av deras engagemang för kvalitet och säkerhet, och framför allt, att möta behoven hos våra kunder och samhället i stort. Genom bolagets fokus på skademinimering har bolaget kunnat bygga kundernas förtroende och lojalitet, samtidigt som man fortsatt har drivit fram progressiva förändringar inom branschen.

Med en ökande närvaro i butiker runt om i landet, har bolaget nu möjlighet att nå ännu många fler människor och göra en ännu större positiv skillnad i deras liv. Harm Reduction Group ser fram emot att fortsätta arbetet med att utbilda och informera samhället om fördelarna med harm reduction, och att kunna erbjuda innovativa produkter och lösningar som bidrar till en hälsosammare och säkrare framtid för alla. Tillsammans fortsätter bolaget att forma en ljusare och mer hållbar framtid.

Övrig Information

Finansiell ställning

Tillsammans har koncernen blivit starkare än tidigare vilket medför stora synergier i många ekonomiska transaktioner. Detta kommer att ha en positiv påverkan på bolagets finansiella ställning. Ett starkt kassaflöde där de flesta intäktstransaktioner ej sker genom kreditgivande kan även minimera eventuella kundförluster. Bolagets ledning har en tydlig strategi om att fortsätta växa både organiskt och genom potentiella förvärv. Genomförandet av en tidigare beslutad riktad nyemission, kommer enligt styrelsens bedömning att vara fullt tillräcklig för att finansiera den fortsatta tillväxten..

Antalet utestående aktier

Per 30 september var aktiekapitalet 16 186 692,225 kr fördelat på 294 303 495 antal aktier. Aktiens kvotvärde är 0,055 kr. De riktade nyemissionerna som Bolaget informerade om
i pressmeddelande den 22 december 2022, kommer att genomföras i sex trancher och omfatta totalt 73 512 000 aktier till en teckningskurs om 0,30 SEK per aktie, vilket kommer att resultera i en ägarandel om 20 procent. Genom emissionerna kommer bolagets aktie- kapital att öka med 4 043 160 SEK och medföra en utspädningseffekt för befintliga aktie- ägare om ca 25 procent. Totala antalet aktier kommer efter de riktade emissionerna vara 367 815 495 och aktiekapitalet kommer att uppgå till totalt 20 229 852,225 kronor. Parterna har skjutit fram genomförandet av den riktade emissionen sedan motparten, Symetricus Sp.zo.o, har övergått i ny ägo, vilket inneburit en process som tagit tid att genomföra. En reviderad tidsplan för genomförandet av emissionen diskuteras för närvarande med de nya ägarna.  

Aktien är sedan den 24 november 2014 noterad för handel på Spotlight Stock Market (www.spotlightstockmarket.com) nu med beteckningen NOHARM.

Risker och osäkerhetsfaktorer

Bolaget arbetar i en bransch som är relativt ny men som är besläktad med det hårt reglerade och kontrollerade tobaksbranschen. I våra viktigaste och största marknader Sverige och Norge pågår konstant ändringar av regelverk som både kan påverka bolagets dotterbolag positivt och negativt. Konstateras kan nu att Sverige just hanterat frågor rörande industrin, vi vet dock att den svenska regeringen kommer fortsätta se över segmentet e-cigaretter och smaker samt hur de eventuellt påverkar främst minderåriga. I Norge väntar vi fortsatt på ett regelverk, men bolagets ledning och legala avdelning jobbar konstant för att påverka och förekomma olika nya typer av lagar och regleringar i branschen. Ledningen arbetar kontinuerligt med att uppdatera riskanalysen.

Årsstämma och årsredovisning

Årsstämma kommer att hållas den 30 maj 2024 i Göteborg. Årsredovisningen kommer att finnas tillgänglig för nedladdning via Bolagets hemsida (www.harmreductiongroup.com) senast tre veckor före årsstämman.

Redovisningsprinciper

Vid upprättandet av denna bokslutskommuniké har samma redovisningsprinciper och beräkningsmetoder använts som i senaste årsredovisningen. Bolaget tillämpar de redovis- ningsregler som gäller enligt Årsredovisningslagen och Bokföringsnämndens allmänna råd. Bokslutskommunikén är liksom tidigare rapporter upprättad i enlighet med fortlevnadsprin- cipen.

Övrigt

Denna bokslutskommuniké har inte granskats av Bolagets revisor.

Kommande rapporttillfällen under 2024

Delårsrapport 1, 2024                             2024-05-30

Årsstämma 2024                                     2024-05-30

Delårsrapport 2, 2024                             2024-08-29

Delårsrapport 3, 2024                             2024-11-28

Bokslutskommuniké 2024                       2025-02-27

Intygande

Styrelsen och verkställande direktören intygar att bokslutskommunikén ger en rättvisande översikt av Bolagets verksamhet, ställning och resultat samt beskriver väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer som företaget står inför.

Alla framåtriktade uttalanden i denna rapport baseras på bolagets bästa bedömning vid tidpunkten för rapporten. Sådana uttalanden innehåller som alla framtidsbedömningar risker och osäkerheter som kan innebära att verkligt utfall blir annorlunda.

                                                             Göteborg den 28 februari 2024 Harm Reduction Group AB (publ)

                                                                                   Styrelsen och verkställande direktören
 

För ytterligare information kontakta

Marius Arnesen, VD. Telefon: +47 938 00 894, e-post: ma@harmreductiongroup.com

 

Läs mer hos Cision
Läs mer om Harm Reduction Group AB