Press release from Companies

Publicerat: 2024-02-29 13:35:42

Provide IT Sweden AB: Kvartalsrapport 3 2023/2024

FINANSIELL ÖVERSIKT KVARTAL 3 2023/2024

1 oktober - 31 december 2023. 

Totala intäkter uppgick till:

 7 820(8 269) TSEK. 

Rörelseresultat efter avskrivningar uppgick till:

516(1 482) TSEK.

Resultat efter skatt uppgick till:

409(1 171) TSEK. (Skattekostnad är schabloniserad)

Resultat per aktie uppgick till:

0,061(0,176) SEK.

FINANSIELL ÖVERSIKT april - december 2023

1 april - 31 december 2023. 

 Totala intäkter uppgick till:

 20 832(19 142) TSEK. 

Rörelseresultat efter avskrivningar uppgick till:

 103(2 217) TSEK.

Resultat efter skatt uppgick till:

113(1 745) TSEK. (Skattekostnad är schabloniserad)

Resultat per aktie uppgick till:

0,017(0,262) SEK.

 

Provide IT Sweden är verksamma inom IT-sektorn.

Bolaget tillhandahåller kompetens inom webb- och systemutveckling.

Verksamheten består utav två affärsområden med två skilda varumärken.

Consulting

Consulting är bolagets största affärsområde och innebär uthyrning av framförallt seniora systemutvecklare som konsulter. Affärsområdets

koncept är innovativt och innebär mer frihet till konsulterna inom utbildning, uppdrag, lönevillkor, m.m. än traditionella konsultverksamheter.

Bolaget anser att detta förenklar rekryteringen av seniora systemutvecklare vilket brukar vara flaskhalsen i en konsultverksamhets tillväxt.

www.provideitconsulting.se

Digital byrå

Den digitala byrån tillhandahåller strategi, design, utveckling och förvaltning av hemsidor, portaler, e-handlar och andra mindre webbaserade lösningar.

Till skillnad från affärsområdet Consulting så säljs uppdragen oftast till ett fastpris och utförs av personal i bolagets kontor.

www.provideit.se

HÄNDELSER UNDER TREDJE KVARTALET

30 november 2023

Utfall juli-september 2023 och ändring prognos

Bolaget kommer att publicera halvårsrapport under dagen och arbetar för närvarande med att sammanställa rapporten. I samband med detta arbete har bolaget sammanställt det finansiella utfallet för kvartalet juli-september 2023, vilket motsvarar ca 5,75 MSEK i nettoomsättning och vinst efter skatt på ca -0,395 MSEK. Bolaget har tidigare lämnat prognos på att innevarande räkenskapsår (2023.04.01-2024.03.31) ska ha minst lika hög nettoomsättning och vinst efter skatt som föregående räkenskapsår, dvs ca 27,1 MSEK och 2,5 MSEK. Bolaget beräknar att innevarande räkenskapsår kommer att resultera i högre nettoomsättning men att vinsten kan bli upp mot ca 600 TSEK lägre i jämförelse med föregående räkenskapsår. Anledning till en lägre vinst är den svaga marknaden som drabbat konsultbranschen. Bolaget lämnar även en ny prognos för kommande fyra kvartal (2023.10.01-2024.09.03). För denna period beräknar bolaget minst en nettoomsättning på minst 27,1 MSEK och en vinst efter skatt på minst 2,5 MSEK.

20 december 2023

Flaggning i Provide IT Sweden AB

Provide IT Sweden AB (publ) meddelar härmed att Faraj Industries AB har passerat flaggningsgränsen om 20% genom avyttring av aktier.

29 december 2023

Flaggning i Provide IT Sweden AB

Provide IT Sweden AB (publ) meddelar härmed att Peter Klein Holding AB har passerat flaggningsgränsen om 5% genom försäljning av aktier. Peter Klein Holding AB har under dagen sålt av hela sitt innehav. Bolaget har inte tidigare blivit informerad om att Peter Klein Holding AB har passerat flaggningsgränserna 10 och 5 %.Provide IT Sweden AB (publ) meddelar även att bröderna Max Gärdin och Jesper Von Koch har förvärvat ca 5% respektive 3% av röster och kapital i Provide IT Sweden AB (publ) genom köp av aktier, per dagens datum är Jesper Von Kochs innehav 200 272 aktier och Max Gärdin 334 476 aktier.

HÄNDELSER EFTER TREDJE KVARTALET

4 januari 2024

Planerade aktiegåvor från huvudägare Faraj Industries AB till anställda
Bolagets största ägare Faraj Industries AB som är helägd av bolagets VD Bawan Faraj avser att som gåva vederlagsfritt överlåta 125 000 aktier av sitt aktieinnehav i Provide IT Sweden AB (publ) till anställda i bolaget på villkoret att överlåtelse framförallt sker endast till sådana anställda som kvarstår i anställningen i minst två år efter avtal om överlåtelse träffats.

VD HAR ORDET

Räkenskapsårets tredje kvartal, oktober-december 2023, resulterade i en nettoomsättning på 7 820 TSEK och en vinst efter skatt på 409 TSEK.  En stor anledning till den lägre vinstmarginalen är att ca 6 procent av nettoomsättningen är förmedlingsuppdrag, dvs vi hyr ut underkonsulter till konsultuppdrag, och inte våra egna anställda.   

Både omsättningen och vinsten är tyvärr lägre än beräknat. Vi hade räknat med högre intäkter från både vår byrå- och konsultverksamhet. Dessutom blev kostnaderna högre än vår beräkning.

Skillnaden i nettoomsättning hade vi räknat med att ta igen senare under bolagets räkenskapsår, nämligen under innevarande kvartal januari-mars 2024. Detta beror på att vår höga säljaktivitet i början av året resulterat i ovanligt många förfrågningar avseende konsultbehov från potentiella kunder. Detta visar att bolagets säljsatsning under 2023 på att skapa relationer med potentiella kunder har givit resultat. Dock har det varit svårt att vinna affärer på grund av flera skäl: Hög konkurrens, potentiella kunder har valt att rekrytera istället, långa beslutstider hos potentiella kunder och att potentiella kunder har fått kalla fötter och dragit tillbaka sina förfrågningar. Baserat på tidigare statistik borde vi ha vunnit flera konsultaffärer i början av året, så det har varit frustrerande att vi inte har lyckats höja omsättningen under nuvarande period.

Bolaget har därmed nu insett att vi inte kan behålla nuvarande prognos, dvs innevarande räkenskapsår (2023.04.01-2024.03.31) ska ha minst lika hög nettoomsättning och vinst efter skatt som föregående räkenskapsår, dvs minst 27,1 MSEK i nettoomsättning och 1,9 MSEK i vinst efter skatt.

Detta beror framförallt på att många potentiella affärer i januari och februari inte har resulterat i vunna affärer. Som sagt, så hade vi räknat med att vinna flera affärer baserat på statistik även om man har en pessimistisk syn. Sedan har flera uthyrda konsulter efter årsskiftet blivit uppsagda från uppdragsgivare på grund av nedskärningar hos kunder. Vi hade ju självfallet räknat med uppsägningar men nu blev det mer än förväntat, vi har hittat nya uppdrag till vissa men arbetar nu aktivt med att öka beläggningsgraden.

Om vår låga hit rate från förfrågningar till vunna affärer beror på att vi har haft otur eller att marknaden är bara betydligt sämre än innan årsskiftet återstår att se, för tidigt att dra slutsatser kring det. Vi anser dock att vårt säljarbete har varit kvalitativt och inte har brustit vare sig effektivitet eller kvalitet.

Det som är positivt är just att vårt säljarbete resulterar i många förfrågningar, vi beräknar fortsatt att få in många förfrågningar och självfallet vinna fler konsultaffärer, både för egna anställda och förmedlingar. Därmed räknar vi med att så småningom kunna öka vår omsättning. vi har aldrig tidigare varit i närheten av att få så många konsultförfrågningar på så kort tid vilket är imponerande under en lågkonjunktur.

Så det gäller att bara fortsätta kämpa vidare och så småningom borde omsättning och vinst ökar markant.

Bolaget väljer att inte ge nya prognoser för innevarande räkenskapsår men vill ändra tidigare prognos: Perioden 2023.10.01-2024.09.30 beräknas resultera i en nettoomsättning på minst 27,1 MSEK och vinst efter skatt på minst 2,5 MSEK.

Till följande ändring i prognos:

Perioden 2024.04.01-2025.03.31(12 mån) beräknas resultera i en nettoomsättning på minst 27,1 MSEK och vinst efter skatt på minst 2,5 MSEK. Dvs lika hög nettoomsättning och vinst enligt tidigare prognos men en förskjutning i period, anledning till denna prognos är följande:

  • Vår beläggningsgrad bland konsulter beräknas vara bättre från och med april månad.
  • Minskning av kostnader får full effekt från och med april månad.
  • Vi beräknar vinna flera affärer inom förmedling av konsulter innan sommaren.
  • VI har gjort förändringar i personal efter årsskiftet och har nu ett bättre team. 

Bolaget har under kvartalet utökat checkkrediten till 1100 tkr som är outnyttjad. Bolaget bedömer inte att checkkrediten kommer att användas, men vill kunna ha möjlighet till stöd i likviditet ifall marknaden skulle bli väsentligt sämre.

Bawan Faraj

VD, Provide IT Sweden AB

ANTALET AKTIER

Bolaget har per 2023-12-31, 6 668 571 aktier.

KOMMANDE RAPPORTER
Bokslutskommuniké 2023/2024 - 2024-05-30

STÄLLDA SÄKERHETER

Bolaget har en checkkredit på 1 100 TSEK hos Nordea AB. Som säkerhet för denna kredit har bolaget lämnat företagsinteckningar på 1 100 TSEK till Nordea.

REDOVISNINGS- OCH VÄRDERINGSPRINCIPER

INTÄKTSREDOVISNING

Intäkter har tagits upp till verkligt värde av vad som erhållits eller kommer att erhållas och redovisas i den omfattning det är sannolikt att de ekonomiska fördelarna kommer att tillgodogöras bolaget och intäkterna kan beräknas på ett tillförlitligt sätt.

PÅGÅENDE TJÄNSTEUPPDRAG

Inkomster från uppdrag på löpande räkning redovisas som intäkt i takt med att arbetet utförs och material levereras eller förbrukas, så kallad successiv vinstavräkning.

ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR

Immateriella och materiella anläggningstillgångar redovisas till anskaffningsvärde minskat med ackumulerade avskrivningar enlig plan och eventuella nedskrivningar.

Avskrivning sker linjärt över den förväntade nyttjandeperioden med hänsyn till väsentligt restvärde.

Följande avskrivningsprocent tillämpas:

MATERIELLA ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR

Inventarier, verktyg och installationer       5 år
DENNA RAPPORT HAR INTE GRANSKATS AV BOLAGETS REVISOR
. 

 

Denna information är sådan information som Provide IT Sweden AB(publ) är skyldiga att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 29 februari 2024.

För ytterligare information

Bawan Faraj
VD, Provide IT Sweden AB (publ)
Telefon: 0762-519 670
E-post: bawan@provideit.se

Läs mer hos Cision
Läs mer om Provide IT Sweden AB