Publicerat: 2023-10-16 08:19:14

Detta är en nyhet från nyhetsbyrån Finwire Disclaimer


Finwire om AB Igrene: Frågan om svensk naturgas utreds

Sverigedemokraterna har ställt en fråga till regeringen huruvida man kan tänka sig att tillåta utvinning av naturgas i Sverige. Detta kan ske genom att man ändrar den lagstiftning som genomfördes av förra regeringen i maj 2022, en lag som förbjöd naturgasutvinning i landet.

Igrene, som är noterat på Spotlight, har som ambition att starta gasproduktion i Dalarna.

Formellt är det näringsutskottets ordförande Tobias Andersson (SD) som har ställt frågan till statsrådet Romina Pourmokhtari (L), ansvarig klimat- och miljöminister. Hon har i sin tur skickat frågan vidare till energi- och näringsminister Ebba Busch, som i sin tur hänvisar till utredningen "Ökad försörjningsberedskap för varor och tjänster från industrin (N 2022:8)". Den utredningen skall redovisas den 31 oktober nästa år.

"För Igrenes fortsatta verksamhet och ambitioner att bli en betydande energiproducent från inhemska råvaror är detta viktigt. Det tidigare beslutet att förbjuda utvinning förefaller inte ha varit väl genomtänkt från alla behov speciellt med tanke på den rådande säkerhetssituationen i Europa och landets försörjning", säger Karl-Åke Johansson, styrelseordförande i Igrene, i en kommentar.

Läs mer om AB Igrene